Cranio Sacraal Therapie

 
 

Cranio Sacraal Therapie is een zachte manuele therapie. Het doel is ontspanning te bewerkstelligen in het craniosacraal systeem (cranio is hoofd en sacrum is heiligbeen).

De therapie kan je ondersteunen om het zelfhelend vermogen van het lichaam te bevorderen. Ook kan Cranio Sacraal Therapie je helpen om meer bewust te worden van je lichaam, je meer naar binnen te laten kijken en voelen.

Cranio Sacraal Therapie komt uit de osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door bindweefsel. Het bindweefsel geeft bescherming en stevigheid maar ook beweeglijkheid aan het lichaam. Bindweefsel is ook de drager van het cranio sacraal ritme.

Binnen het craniosacraal systeem neemt de hoeveelheid hersenvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Zoals bij eb en vloed. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de bewegingen van de schedelbeenderen. We noemen dit het craniosacraal ritme en is overal op het lichaam voelen. Het ritme geeft informatie over het functioneren van het craniosacraal systeem. Als dit systeem goed functioneert, heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen en zenuwen. Een storing binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van symptomen en klachten leiden (zie soorten klachten en symptomen).

Cranio Sacraal Therapie werkt via het bindweefsel van het lichaam. Het bindweefsel verbindt, omvat en onderscheidt alles in het lichaam. Bindweefsel zit zowel om botten en spieren maar ook om organen en zenuwen. Bindweefsel glijdt langs elkaar waardoor we kunnen bewegen. De bewegelijkheid kan verminderen door zowel fysiek als mentale littekens bv door een ongeluk, operatie, een val of grote schrik in je leven. De bewegelijkheid van het lichaam zal hierdoor kunnen afnemen, en misschien juist op plekken waar het litteken niet zit, pijn kunnen veroorzaken.

Ook emotionele gebeurtenissen laten littekens achter in ons lichaam (emo=energie). Het lichaam zal er alles aan doen om deze energetische impact te "ontladen". Lukt dit niet dan kapselt het lichaam de energie in, op het voor het moment, de beste plek in het lichaam. Dit noemen we een zgn. energiecyste. Het lichaam doet dit om zo min mogelijk energie te verspillen. Pas als de, vaak óók emotionele last is erkend en met succes behandeld, kunnen klachten verdwijnen.

Met Cranio Sacraal Therapie is er een mogelijkheid om het bindweefsel weer beter te laten functioneren, waardoor je zowel fysiek als mentaal beter in je vel komt te zitten.