Neurale Systeem Technieken

 
 

Bij Neurale Systeem Technieken worden er technieken gebruikt die de mogelijkheid geven mensen te helpen die klachten hebben ten gevolge van trauma's en ongelukken. 

Gedurende ons leven hebben we ons talloze keren gestoten en zijn we regelmatig gevallen. Daardoor hebben we een veelheid aan trauma's opgelopen; bv whiplash, vallen op het stuitje, hersenschudding enz. De meeste daarvan herinneren we ons niet eens meer, maar ons lichaam wel! Een trauma kan soms direct klachten veroorzaken, maar het kan ook vele jaren duren voordat klachten tot uiting komen.

Het doel van Neurale Systeem Technieken is het bewerkstelligen van herstel van de normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom schedel, de hersenzenuwen, het brein en de zenuwen verderop (perifere zenuwen) in het lichaam. De behandeling geeft een verbetering van functie en beweeglijkheid van deze structuren om zo een optimale balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren.

Mobiliteit van zenuwen 

Met Neurale Systeem Technieken wordt het bindweefsel behandeld rondom de verschillende zenuwstructuren. Zenuwen moeten allemaal vanuit een normale fysiologie heen en weer kunnen glijden. Neem bijvoorbeeld een tennisleraar, die de hele dag tennist, of iemand die de hele dag voor de computer zit te ‘muizen'. Bij elke beweging moet het zenuwstelsel kunnen glijden ten opzichte van zichzelf en zijn omgeving. Om een idee te geven hoeveel bewegingsmogelijkheid een zenuw nodig heeft: het verschil tussen maximale buiging en strekking van de elleboog betekent voor de Nervus Medianus dat hij 20 procent moet kunnen verlengen; dat is meer dan 20 centimeter! Een zenuw heeft dus een grote mobiliteit nodig. 

Letselketens en beschermingsmechanismen 

Het zenuwstelsel is gevoelig voor trauma's, zoals een auto-ongeluk, een bevalling of een sportblessure. Maar ook repeterende bewegingen, infecties, ontstekingen en operaties kunnen traumatische gevolgen hebben voor de zenuwen. Zenuwen zijn erg belangrijk voor het lichaam om te kunnen leven en bewegen. Zenuwen zijn zó belangrijk, dat je vaak ziet dat spieren en/of gewrichten de zenuwen beschermen. Als een zenuw een beperking heeft, dan zal het lichaam er alles aan doen om de zenuw niet verder te irriteren of te beschadigen. Dit kan het lichaam doen door de beweeglijkheid van gewrichten te beperken, of doordat er extra spanning op de grotere spieren ontstaat. 

Voorbeelden: 

Whiplash

Mensen met een whiplash hebben vaak klachten als hoofdpijn, duizeligheid en pijn in de nek. Veel therapieën behandelen de wervelkolom en spieren in de omgeving. Bij een specifieke behandeling van de schedel en de craniale- en perifere zenuwen met Neurale Systeem Technieken, kunnen de klachten geheel verdwijnen. 

Knieklachten

Ook knieklachten zijn goed te behandelen met Neurale Systeem Technieken. Veel therapieën richten zich op de voorzijde en/of laterale zijde van de knie. De belangrijke structuren van de knie zitten aan de achterkant, onder andere de Nervus Tibialis. Als bij een forse kniebeperking de Nervus Tibialis gemobiliseerd wordt, ontstaat er vaak onmiddellijk een verbetering van de mobiliteit van de knie (soms meer dan 30 graden). 

Rugklachten

Bij rugklachten zie je vaak een verkorting van de hamstrings. Deze verkorting geeft een toename van de stabiliteit van de rug en dient meestal om de Nervus Ischiadicus en/of de Lumbosacrale Plexus tegen verdere irritatie of beschadiging te beschermen. Ook hier is het belangrijk om in de Nervus Ischiadicus de oorzaak van het verminderde glijden op te sporen en te verhelpen. Met Neurale Systeem Technieken kan die beperking opgeheven worden, waardoor de rugklachten verminderen of verdwijnen.